Kesätyöt edessä

Jälleen tänä keväänä moni nuori on lähettänyt useita hakemuksia työnantajille ja kysellyt pestiä kesäksi. Parhaiten kokemattomille työntekijöille tarjoutuu töitä palvelualoilta tai puistotöistä. Myös Pohjiksen oppilaat Aino Martikainen ja Susanne Sandberg ovat saaneet töitä ensi kesäksi, Aino Espoon kaupungilta ja Susanne Hongalta.

Kesätöiden saaminen, varsinkin alaikäisenä, ei ole aina helppoa. Yhteen työpaikkaan voi hakea jopa satoja nuoria, joista lopulta vain muutamat saavat työn. Siksi suhteita on hyvä käyttää hyödyksi töitä hakiessa. Aino esimerkiksi sai työnsä suhteiden avulla, kun eräs hänen tuttunsa ehdotti hänelle töitä Espoon kaupungilla. Ennen sitä hän oli kuitenkin joutunut hakemaan moneen eri paikkaan, koska töitä oli vaikea saada. Myös Susanne kertoo hakeneensa kahta työtä, ennen kuin sai paikan Hongan Promo Teamista.

Aino pääsi siis töihin Espoon kaupungille tuttunsa avustuksella. Ainon poikaystävä on ollut samassa paikassa aiemmin töissä, ja kuulemiensa juttujen perusteella Aino ei odota työnsä olevan kovinkaan raskasta. Työtehtäviään hän ei tiedä vielä tarkkaan mutta uskoo niihin kuuluvan kunnostusta.

Susanne kertoo olleensa aiemminkin töissä Promo Teamissa. Hän kuuli työstä kaveriltaan ja päätti hakea sinne, koska viime kerralla työ oli ollut tosi kivaa. Lisäksi se sijaitsee lähellä hänen kotiaan ja sinne on tulossa myös hänen kavereitaan. Susannen työtehtäviin kuuluu ruuan myynti ja telttojen järjestely. Kesätöiltään hän odottaa hyvää säätä ja paljon asiakkaita.

Nuoren mielivät kesätöihin yleensä rahan vuoksi. Mutta mihin palkkarahat käytetään? Susanne sanoo käyttävänsä ne johonkin tarpeelliseen, ja Aino aikoo säästää ne tulevaisuutta varten. Sopiva tuntipalkka Ainon mielestä olisi 7,5 euroa ja Susannen mielestä noin 6 euroa.

Liisa Harve

 

Useimmille kesätyöt ovatkin säännöllistä työskentelyä muutaman viikon ajan. On kuitenkin erilaisia tapoja tehdä kesätöitä. Esimerkiksi Veera Hentunen ansaitsee rahaa toimimalla leirillä isosena ja Liisa Harve aikoo tehdä satunnaisesti töitä setänsä luona. ”Teen varmaan jotain metsätöitä, kerään risusavottaa ja semmosta”,  Liisa sanoo.

Mutta kun nuoria työnhakijoita on paljon, työnantajien on varmasti vaikea valita kaikkien hakijoiden joukosta juuri ne parhaimmat. Millainen on hyvä kesätyöntekijä? ”Positiivinen, toimelias.  Tekee niin kuin työnantaja haluaa”, Susanne arvelee. Aino taas kuvailisi hyvää kesätyöntekijää ahkeraksi ja täsmälliseksi.