Kevätaurinko puskee ikkunoista sellaisella voimalla, että silmiin sattuu. Tämä ei kuitenkaan tunnu häiritsevän koulumme ilmaisutaidonopettaja Katri Kostiaista, joka kertoo tarinaa innosta puhkuen ja käsillä kiivaasti alustaen. Katri aloitti työskentelyn koulussamme tänä lukukautena. Hän opettaa sekä yläasteen että lukion oppilaita. Aiemmin hän on työskennellyt Kallion ilmaisutaidon lukiossa sekä monissa produktioissa ja opetustehtävissä.
Alkuperäinen tapiolalainen
Katri syntyi ja vietti ensimmäiset vuotensa Espoon Otaniemessä ja Tapiolassa. Isä oli arkkitehti ja äiti ranskan opiskelija. Kun Katri aloitti koulunkäynnin, perhe muutti Tampereelle. Jo lapsena Katri leikki rooleilla ja halusi esiintyä, mutta yhdeksännellä luokalla hänelle vasta varmistui, että hän haluaa tulevaisuudessa toimia teatterin parissa. ”Silloin kun minä kävin yläastetta, ei ollut tällaisia ilmaisuluokkia kuin nykyään. Ei ollut mahdollisuutta harrastaa teatteria. Ensimmäinen unelmani oli valmistua dramaturgiksi eli näytelmäkirjailijaksi”, Katri kertoo. Tämän takia hän lähti heti lukion päätyttyä Helsinkiin opiskelemaan teatteritaidetta. Helsingissä hän kävi teatteripedagogiikan eli teatterin opettamisen tutkinnnon Teatterikorkeakoulussa sekä suoritti teatteritieteen maisterin tutkinnon Helsingin yliopistossa. Hän myös opiskeli puoli vuotta Lontoossa.
Monipuolinen teatteriosaaja
Katri on työskennellyt teatterin parissa monella eri tapaa. Hän on näytellyt mm. Ilvesteatterissa ja Teatteri Jurkassa. Nykyään hän työskentelee pääasiassa teatterin opetuksen ja ohjauksen puolella. Pohjois-Tapiolan ja Kallion lukioiden lisäksi hän on opettanut muun muassa Teatterikorkeakoulussa ja Sibelius-Akatemiassa ja ohjannut yli 30 produktiota. Uransa aikana Katri on tehnyt myös monenlaista valmennustyötä, esim. esiintymisjännityksestä kärsivien parissa sekä ohjannut heitä työhaastatteluita ja valintakokeita varten.
Teatteri on synteesi
30 vuoden teatterityön ja satojen nähtyjen teatteriesitysten jälkeen Katri on huomannut teatterin muuttuneen yllättävän vähän. ”Totta kai tekniikka, kuten valot, ääni ja video ovat muuttaneet teatteria, mutta sen ydin on ajaton ja iätön. Perusidea ei muutu. Aina on esiintyjä, yleisö ja livetilanne ja kerrotaan jokin tarina, jonka tarkoitus on koskettaa. Muutenkin teatterissa minua kiehtoo mahdollisuus eläytyä toisten ihmisten elämäntarinoihin ja ihmisten välisten suhteiden tutkiminen. Teatteri on synteesi monista taiteenlajeista. Siitä löytyy visuaalisuutta, musiikkia, tarinankerrontaa, kirjallisuutta ja tietenkin ihan näyttelijätaidetta.”
Opetustyö vie aikaa, mutta palkitsee
Opetustyö Pohjois-Tapiolassa vie Katrin ajan nykyään kokonaan. Yläkoulun ja lukion luokkien ohjaus ja näiden monien produktioiden ohjaus vie ajan muilta töiltä. Hän sanoo nauttivansa työstään koulussamme. Katrin mukaan Kallion lukio eroaa ratkaisevasti Pohjiksesta siinä, että meillä on ilmaisutaitoluokka. Pohjiksessa on tietyt ilmaisulinjalle valitut oppilaat, joiden kanssa työskennellään koko lukioaika, kun taas Kalliossa jokainen voi osallistua ilmaisukursseille. Katri myös kertoo, että nuorten kanssa toimittaessa tavoitteet ovat erilaiset kuin aikuisten kanssa. Lukion ja yläkoulun välilläkin on eroja. ”Yläkoulussa opiskelu muistuttaa enemmän harrastetoimintaa, koska tunteja on kerran viikossa koko vuoden ajan. Lukiossa toiminta on intensiivisempää, koska tunteja on siinä kahdesta kolmeen tuntia viikossa yhden jakson ajan. Myös käsiteltävät aiheet vaihtelevat yläkoulun ja lukion kesken.”
Innostuneet näyttelijät antavat energiaa
Kiireisen Katrin arjesta ei löydy paljonkaan aikaa rentoutumiseen tai harrastuksiin. Hän harrastaa lenkkeilyä ja kävelyä sekä jooga- ja tanssitunteja, kun ehtii. Hän tapaa ystäviään, käy konserteissa ja matkustelee. Katri myöntää työnsä olevan intensiivistä ja luovaa, mikä tekee siitä välillä raskasta. ”Pitkien produktioiden jälkeen olo on usein tyhjä. Sellaisten jälkeen tarvitsee latautumista. Teatterissa käyminen ja rauhoittuminen auttavat”, hän sanoo. Myös kesämökin saunassa huolet unohtuvat. Muutenkin Katrin voimavarojen salaisuus on yksinkertainen: ”Tämä työ on myös erittäin palkitsevaa. Innostuneet ja motivoituneet opiskelijat ja näyttelijät antavat hirveästi energiaa. Vaikka olisin väsynyt, niin tästä innostuu aina uudestaan.”
Vaikka Katri on vasta saapunut kouluumme, hän on jo pysyvä osa kouluamme. Hän on kokenut ja osaava opettaja, ja voimme oppia häneltä paljon etenkin teatterista. Varsinkin teatteria tulevaisuudessa harkitseville hän neuvoo seuraavaa: ” Usko unelmaasi ja itseesi ja ole valmis tekemään työtä sen eteen. Muista, että teatteri on aina yhteistyötä muiden kanssa. Eli kannattaa hakeutua tyyppien kanssa tekemisiin, lyöttäytyä erilaisiin ryhmiin, sitä kautta päästä tekemään teatteria. Sitten kannattaa opiskella, sivistää itseään, seurata teatteria ja tehdä sitä itse. Siitä se sitten pikkuhiljaa urkenee.”