Kaamosoireet ovat hyvin yleisiä maissa, joissa auringonvaloa näkee esimerkiksi talvella harvoin. Suomi on yksi tämänlaisista maista, ja siksi kaamosoireet ovat Suomessa hyvin yleisiä. Arviolta noin 20–30 prosenttia väestöstä kärsii kaamosoireista pimeänä vuoden aikana. Kaamosoireita ovat esimerkiksi jatkuva väsymys ja lisääntynyt ruokahalu. Kaamosoireet ovat yleensä lieviä, eivätkä ne heikennä niistä kärsivän elämänlaatua suuresti.
Miten hoitaa kaamosoireita? Mitään virallista hoitotapaa tai lääkettä ei ole olemassa, mutta on kuitenkin joitakin tapoja ja muutoksia elämäntapoihin, joilla voi vähentää kaamosoireita. Kirkasvalohoito on todettu tehokkaimmaksi hoitokeinoksi lieville kaamosoireille. Kirkasvalohoidossa vietetään aikaa kirkkaassa valossa aamulla klo 5–10 välillä noin puoli tuntia. On todettu, että arviolta noin viikon päästä kirkasvalohoidon aloittamisesta kaamosoireet alkavat lievenemään. Myös terveelliset elämäntavat ja niiden ylläpitäminen voivat vähentää kaamosoireita.
On hyvä erottaa kaamosmasennus ja kaamosoireet toisistaan. Yleensä arkikielessä kuitenkin puhutaan näistä molemmista samalla nimityksellä kaamosmasennus. Kaamosmasennus on kuitenkin vakava tila, joka esiintyy henkilöllä pimeään vuodenaikaan. Kaamosoireet eivät vaadi lääkärihoitoa eivätkä ne vaikuta henkilön elämänlaatuun, kun taas kaamosmasennus yleensä heikentää henkilön elämänlaatua vakavasti normaalin masennuksen tapaan. Kaamosmasennusta esiintyy noin 1–2 prosentilla väestöstä.
Kaamosmasennuksessa esiintyy samankaltaisia oireita masennuksen kanssa. On kuitenkin joitakin oireita, jotka eivät ole tavanomaisia masennusta sairastavalle, mutta niitä voi esiintyä kaamosmasennusta sairastavalla. Näitä oireita ovat esimerkiksi liikaunisuus, ruokavalion muutokset ja painonnousu.
Kaamosmasennuksen tehokkain hoitokeino on kirkasvalohoito, jota hyödynnetään myös lieviin kaamosoireisiin. Kaamosmasennusta hoidettaessa kirkasvalossa ollaan noin tunnin ajan. Muita hoitokeinoja ovat lääkitys sekä psykoterapia.
En ole terveydenalan ammattilainen. Artikkeli on vain tietoisuuden lisäämisen tarkoituksessa tehty. Jos tunnistat itsesi tekstistä, etenkin kaamosmasennuksesta, harkitse lääkärin puoleen kääntymistä.
Artikkeli kuva luotu https://www.canva.com/dream-lab tekoälyllä.
Lähteet:
https://thl.fi/ajankohtaista/kampanjat/voi-hyvin-talvella/nain-selviat-pimeasta-vinkit-kaamosmasennukseen (luettu 3.1.2025)
https://mtkl.fi/kaamosmasennus-%E2%88%92-totta-vai-tarua/ (luettu 3.1.2025)
https://www.itsehoitoapteekki.fi/terveys-ja-hyvinvointi/tietoa/kaamosvasymys-ja-kaamosmasennus/ (luettu 3.1.2025)