Jääkiekon MM-kisat 2013 – oletko valmis?

On taas se aika vuodesta, jolloin lätkäfanit linnoittautuvat televisioiden eteen ja media seuraa Leijonien taivalta silmä kovana. Vuoden 2013 jääkiekon maailmanmestaruuskilpailut järjestetään Ruotsissa ja Suomessa 3.5.-19.5.2013. Luvassa on siis tänä vuonnakin kotikisat Helsingissä viime vuoden tapaan, mutta tällä kertaa on Tukholman vuoro isännöidä ratkaisuotteluita välieristä eteenpäin. Viime vuoden lippujen hintakohusta huolimatta turnaus oli menestys, joten kysymys kuuluu: oletko jo hankkinut paikkasi MM-kotikisojen yleisöstä?

Jalonen
Leijonilla on valtavat paineet kotikisoissa, mutta suomalaisella sisulla mennään eteenpäin. (Kuva Jarno Mela, Lehtikuva)

 

Turnaus alkaa Suomen osalta kisojen aloituspäivänä perjantaina 3.toukokuuta 2013 klo 20:15 ottelulla Saksaa vastaan. Tshekin EHT-turnaus 25.–28.4.13, jonka piti olla viimeinen taistelu pelipaidoista, oli täysi katastrofi. Kyseisten pelien tulokset tekivät Suomen päävalmentajan Jukka Jalosen valinnoista entistä vaikeammat. Lopullinen Suomen MM-joukkue julkaistiin 28.4.13. Siihen kuuluvat:

Maalivahdit

Atte Engren, TPS

Joni Ortio, HIFK

Antti Raanta, Ässät

Puolustajat

Juuso Hietanen, Torpedo Nizhni Novgorod

Janne Jalasvaara, Dynamo Moskova

Lasse Kukkonen, Rögle BK

Teemu Laakso, Severstal Tsherepovets

Sami Lepistö, HC Lev Praha

Ilari Melart, HIFK

Tuukka Mäntylä, Tappara

Ossi Väänänen, Jokerit

Hyökkääjät

Juhamatti Aaltonen, Rögle

Marko Anttila, TPS

Juha-Pekka Haataja, Kärpät

Niklas Hagman, Lokomotiv Jaroslavl

Juha-Pekka Hytönen, Amur Habarovsk

Pekka Jormakka, Pelicans

Petri Kontiola, Traktor Tsheljabinsk

Lauri Korpikoski, Phoenix Coyotes

Jarno Koskiranta, Tappara

Miika Lahti, JYP

Janne Pesonen, Ak Bars Kazan

Antti Pihlström, Salavat Julajev Ufa

Sakari Salminen, KalPa

Veli-Matti Savinainen, Ässät

Ville Viitaluoma, HPK.

Suomen joukkueessa on vain yksi pelaaja NHL:stä Lauri Korpikoski, mikä on muiden maiden joukkueisiin verrattuna säälittävää. Esimerkiksi Kanadan joukkue on yhtä pelaajaa lukuun ottamatta vain NHL-miesten miehittämä, ja länsinaapurimme Ruotsin joukkueestakin löytyy kuusi pelaajaa taalaliigasta. Kuitenkin uusille kyvyille on annettava mahdollisuus. Heillä on nyt näytön paikka, mutta pelkillä keltanokilla joukkue ei pärjää. Jalonen on saanutkin kuraa niskaansa valinnoistaan, mutta vuoden 2011 MM-kultaan johdattaneen valmentajan ei paljoa tarvitse kritisoimisesta välittää. Vaikka tämän vuoden Leijona-joukkue on nuori ja kokematon, on heillä nyt mahdollisuus osoittaa, ettei Suomen valmennusjohto valinnut heitä huvikseen suuriin saappaisiin.

Leijonien lohkossa (B) pahimmat kohtaamiset ovat Venäjää, USA:ta ja Slovakiaa vastaan. Näissä peleissä on pakko näyttää kyntensä, ellei halua sanoa hyvästejä puolivälieräpaikalle. Ruotsissa lohko A:ssa pahimpia mahdollisia välierävastuksia olisivat Kanada, Ruotsi tai Tshekki, jos Suomi siis pääsee sinne asti. Viime vuonna 9 sekuntia ennen loppusummeria Leijonat saivat tehtyä voittomaalin USA:ta vastaan, mikä toi heille välieräpaikan. Onko trillereitä tänäkin vuonna luvassa?

Suomessa MM-kisat vetävät vuosittain miljoonayleisöt, joten Leijonat saavat todellakin tehdä työtä faniensa tyydyttämiseksi. Viime vuoden kotikisoissa jäi luu käteen pronssiottelun häviämisen myötä, joten nyt olisi revanssin vuoro: voittaako Suomi mitalin vai ei? Koska tähdet ja yksilötaidoltaan hyvät pelaajat loistavat poissaoloillaan, Suomen joukkueen on pakko pärjätä puhaltamalla yhteen hiileen. Sekaisesta palikkakasasta voi saada aikaan korkean tornin, jos vain uskoa ja nälkää riittää.

Oletko sinä siis valmis kannustamaan Leijonia aina loppuotteluun saakka, niin ylä- kuin alamäessä? Molempia on todennäköisesti luvassa. Joukkueen pelaajat varmasti haluavat todistaa, mihin pystyvät, mutta ilman fanien tukea se on mahdotonta. Tilanne ei ole toivoton, mutta jo avauskiekon pudotuksessa on oltava parhaimmillaan ja vältyttävä fiaskoilta. MM-kullan voitto olisi uskomatonta kokemattomalla joukkueella supertähtiä vilisevien joukkueiden seassa, mutta kaikki on mahdollista. Maailmanmestaruuden voitto vieläpä Ruotsissa olisi legendaarista. Niin kuin vuonna 1995.

Suomi – Saksa- ja Suomi – Ranska -peleihin löytyy vielä lippuja: http://www.lippu.fi/

Kuvateksti:

Yksi vastaus artikkeliin “Jääkiekon MM-kisat 2013 – oletko valmis?”

  1. Sami Keijonen avatar
    Sami Keijonen

    Minua vaivaa jonkinasteinen turnausväsymys, mutta toivottavasti joukkue sytyttää tällaisen vanhan parrankin. Kiva, että mukaan pääsi paljon uusia, nälissään olevia pelaajia, kuten Antti Raanta.