Huono kouluruoka – missä vika?

Oppilaat valittavat paljon kouluruuasta ja siitä, miten keittäjät tekevät huonoa ja pahaa ruokaa. Onko vika keittäjissä, ylemmässä tahossa vai kenties itse oppilaissa?

Ruokalassa kuulee paljon valituksia kouluruuasta ja siitä, miten huonoa tai ala-arvoista se on. Kuitenkin suurin osa oppilaista on kyselymme perusteella tyytyväinen kouluruokaan. Kouluruoka on melkein aina hyvää ja laadukasta.

Monet ottaisivat kouluruokalistasta pahat ruoat pois. Ei sianlihaa syövät haluaisivat kasvisruuan lisäksi toisen vaihtoehdon. Kaikki kyselyyn vastanneista olisivat valmiita antamaan palautetta kouluruuasta ja suurin osa onkin antanut palautetta. Melkein jokainen oppilas syö kouluruokaa joka päivä. Yleensä silloin ei syödä kouluruokaa, kun ruoka ei ole maistuvaa. Oppilaiden lempiruokia ovat kalapuikot, pinaattiletut ja makaronilaatikko.  

gnjsklgjks
Pinaattilettupäivä on suosittu.

Pohjois-Tapiolan koululle tuodaan ruoka-ainekset tukusta kaksi kertaa viikossa. Tukkukuorma tuo ainekset kouluruokaan ja valmiit einekset, mutta muuten keittäjät tekevät itse päivän ruuan. Keittäjiltä menee kolme tuntia valmistaa yhden päivän kouluruuat, lisäksi koulumme keittäjät valmistavat ruuat myös kahteen päiväkotiin. Heidän työpäivänsä alkaa seitsemältä, ja yhdeksältä päiväkotiruoka on valmista. Sitten on vuorossa meidän koulumme. Monesti oppilaat ihmettelevät, miksi koulussa ei aina tai melkein koskaan ole hyvää ruokaa, esimerkiksi tortilloja tai nugetteja. Vastaus on, että keittäjät eivät nykyään pysty mitenkään vaikuttamaan koulussa tarjottavaan ruokaan. Päätäntävalta on Espoon kaupungilla, ja lisäksi kouluruuan pitää täyttää tietyt terveyskriteerit. Monesti kritisoidaan myös, että kouluruokaan käytetään liian vähän rahaa. Todellisuudessa tälläkin budjetilla saisi maukasta ja nuorten mieleistä ruokaa, mutta kuten aikaisemmin mainittiin, Espoon kaupungilla on päätäntävalta. Keittäjät valmistaisivat oppilaille mielellään  mieluista ruokaa.

Espoon kaupungin kouluruokailun sivujen mukaan kouluruoka valmistetaan Valtion ravitsemusneuvottelukunnan ravitsemussuosituksien mukaisesti. Kouluruoan tavoitteena on monipuolisuus, pyrkimys tuoda oppilaille uusia makuelämyksiä ja täyttää tietty osa oppilaan päivittäisestä energiamäärästä. Kouluruokaan pystyy vaikuttamaan antamalla palautetta keittiöhenkilökunnalle tai Espoon Kaupungin sivujen kautta kouluruoasta päättäville.