Huispauksen hurmaa Pohjiksessa

Seitsemän pelaajaa juoksee luudat jalkojen välissä, kolme palloa lentelee pitkin kenttää ja kultaiseen pukeutunut poika syöksyy pelaajien ohi suojellen selässä roikkuvaa palloa. Huispaus, J. K. Rowlingin Harry Potter -kirjasarjaan luoman fiktiivisen urheilulajin jästiversio, valloittaa Yhdysvaltojen yliopistoissa. IQA (The International Quidditch Association) on lajin kantava voima. Se perustettiin vuonna 2007. Pian tämän jälkeen järjestettiin maailmanhistorian ensimmäiset Huispauksen maailmanmestaruuskisat. Järjestöön kuuluu nykyisin yli 1000 joukkuetta yli kolmestatoista osavaltiosta. Yliopistojen väliset maailmanmestaruuskilpailut on järjestetty nyt neljänä vuotena peräkkäin.

Lukiomme toisen vuoden opiskelijat suunnittelevat nyt omia kisojaan. ”Pohjis tunnetaan mielikuvituksellisena ja luovana kouluna, joten halusimme tehdä jotain muista kouluista poikkeavaa”, kertoo Pohjois-Tapiolan lukion epävirallisen huispausjoukkueen varakapteeni Aurora Kauste. ”Oppilailla on joukkue kasassa ja opettajatkin ovat olleet kiinnostuneita asiasta. Suunnitelmissa on siis pelata opettajien ja oppilaiden välinen huispausmatsi lukukauden lopulla, enää puuttuu opettajien virallinen suostumus.”

Oppilaiden keskuudessa idea on herättänyt vaihtelevia mielipiteitä. ”Itse en haluasi osallistua, mutta hauskaa sitä olisi katsoa”, sanoo Ilme-linjalla toista vuottaan opiskeleva Milena Törmi. Negatiivinen palaute on kuitenkin ollut harvinasempaa kuin positiivinen. Hetken miettimisen jälkeen ovat monet epäilijätkin todenneet idean mielenkiintoiseksi, ja jos peli saadaan toteutettua, on se varmasti niin pelaajille kuin katsojillekin ainutkertainen kokemus. Nähtäväksi jää, saavatko opettajat joukkueensa ajoissa kasaan.