Helppoja ohjeita menestymiseen

Kolmannessa jaksossa kävin Yrittäjyys-kurssin. Se on yhteiskuntaopin kursseista viidennes. Kursilla keskustelimme siitä, mitä yrittäjyys tarkoittaa ja mitä yrittäminen itsessään on. Kurssillamme vieraili muutamia yrittäjiä, kuten Kaken Kehys -yrityksen perustanut Kauko Helttunen, Finnveran rahoituspäällikkö Leena Tonttila ja Devexit-osakeyhtiönperustanut Jouni K. Päivölä. Tässä on muutamia asioita, joita he kertoivat meille yrittämisestä.

Motivaatio

Motivaatiolla on suuri vaikutus mestymiseen. Jouni K. Päivölä sanoi, että työtä tekevät ihmiset viedään pakosti eteenpäin. Ihmisellä on on oltava halua menestyä elämässä, hänen on oltava aktiivinen ja hänellä on oltava päämäärä. Menestys ei tule yhdessä yössä, mutta lopulta kova työ palkitaan. Jos ihminen on tarpeeksi motivoinut, hän voi siis kovalla uurastuksella päästä eteenpäin elämässä.  Tonttila ja Helttunen olivat samaa mieltä.

Tavoitteet

Tavoitteet tukevat motivaatiota. Helttusen mukaan on hyvä tietää, mitä haluaa elämältään. Kun tietää, mitä haluaa tehdä elämällään, on paljon helpompi keksiä tavoitteita. Aina kun pääsee tavoitteeseensa, kannattaa palkita itsensä. Helttunen kuitenkin varoitti liian korkeista tavoitteista. Hänen mukaansa liian korkeista tavoitteista voi koitua pettymyksiä, ja pettymykset voivat johtaa siihen, ettei ihminen halua enää yrittää mitään, koska hän pelkää epäonnistuvansa.

Usko itseesi

Uskoa itseensä ei voi korostaa liikaa, sillä kaikki kolme yrittäjää korostivat eniten sitä. Heidän mukaansa ihmisen on tiedettävä, mitä hän haluaa ja hänen on uskottava, että hän saavuttaa unelmansa. Tonttila sanoi, että ei pidä luovuttaa heti ensimmäisen vastoinkäymisen jälkeen vaan pitää yrittää uudestaan ja uudestaan, kunnes loppujen lopuksi onnistuu. Päivölä kuitenkin varoitti siitä, ettei pidä uskoa liikaa itseensä vaan kannattaa kuunnella välillä myös toisia ihmisiä ja heidän mielipiteitään.