Monesti sitä miettii, ettei aina jaksaisi tarjota jälkiruuaksi sitä perusvaniljajäätelöä tai pullaa ja kahvia. Jos on kyllästynyt vanhoihin perinteisiin suomalaisiin jälkiruokiin, niin tässä on pari ohjetta, jotka varmasti tuovat pienen eurooppalaisen tuulahduksen keittiöösi ja tarjoiluastioihisi. Nämä herkut ovat helppoja ja mukavia valmistaa sekä tuovat piristystä arkeen.
Ranskalainen Crème brûlée (neljä annosta)
AINEKSET:
2dl kuohukermaa
1 1/2 dl maitoa
1 vaniljatanko
3/4 dl sokeria
PINNALLE:
1/2 dl fariinisokeria
VALMISTUS:
1. Kaada kerma ja maito kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja lisää se kerma-maitoseokseen. Kiehauta seos, nosta pois liedeltä ja anna jäähtyä hetki.
2. Erottele kananmunista keltuaiset erikseen kulhoon. Lisää sokeri ja vatkaa seos löysäksi vaahdoksi. Ota vaniljatanko pois kerma-maitoseoksesta ja kaada se keltuaisvaahdon joukkoon sekoittaen.
3. Jaa seos neljään 2 dl:n annosvuokaan. Laita jokaisen vuoan päälle alumiinifolio ja nosta vuoat isompaan uunivuokaan tai uunipannulle. Kaada uunivuokaan lämmintä vettä annosvuokien puoleenväliin saakka. Kypsennä 150-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia, kunnes massa on hyytynyt.
4. Nosta vuoat vesihauteesta ja jäähdytä. Ripottele pinnalle fariinisokeria ja paahda pinta nopeasti rapeaksi kuumassa uunissa grillivastusten alla. Voit käyttää myös erityistä puhalluslamppua sokerin paahtamiseen. Tarjoa sellaisenaan tai raikkaiden marjojen tai hedelmien kanssa.
Saksalaiset hedelmänisut (24 annosta)
AINEKSET:
– Juuritaikina:
2dl maitoa
0,5 dl coctailkirsikoiden lientä
25 g hiivaa
2 tl vaniljasokeria
2 tl kardemummaa
1 tl suolaa
ripaus muskottipähkinää
5 dl vehnäjauhoja
– Taikinaan:
200g voita
1 dl sokeria
150g mantelimassaa
5 dl silpottuja hedelmiä ja pähkinöitä
5 dl vehnäjauhoja
– Voiteluun:
50g voita
2 dl tomusokeria
VALMISTUS:
1. Lämmitä maito ja kirsikoiden liemi kädenlämpöiseksi. (Jauhoihin sekoitettu kuivahiiva vaati hieman kuumemman nesteen.) Lisää joukkoon mausteet ja jauhot. Anna nousta noin 20 minuuttia.
2. Silppua erillaisia makusi mukaan valittuja hedelmiä ja pähkinöitä (esim. coctailkirsikoita, kuivattuja viikunoita, luumuja, aprikoosia, rusinoita, saksanpähkinää, pecanpähkinää). Sekoita rasva, sokeri ja mantelimassa sähkövatkaimella. Lisää rasvaseos, hedelmät ja jauhot taikinaan ja anna kohota 20 minuuttia.
3. Jaa taikina kahteen osaan. Leivo palat pötköiksi ja leikkaa 24 palaa. Pyöräytä taikinapalat sukkulan muotoisiksi tai pyöreiksi pulliksi. Anna kohota noin 15 minuuttia. Paista 225-asteessa 10-15 minuuttia.
4. Voitele kuumat pullat sulatetulla voilla ja seulo pinnalle tomusokeria.
Italialainen tiramisu ( 12 annosta)
AINEKSET:
1 pkt (200g) Savoiardi-keksejä
– Kostutus:
2dl espressoa
1 1/2 rkl sokeria
2 1/2 rkl amarettolikööriä tai vettä + manteliesanssia
– Täyte:
2 kananmunaa
1 dl sokeria
2 rkl amarettolikööriä tai vettä + manteliesanssia
250g mascarponejuustoa
– Pinnalle:
1/4 dl kaakaojauhetta
VALMISTUS:
1.Sekoita kuuman kahvin joukkoon sokeri ja amaretto, anna jäähtyä. Erottele munista keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaiset ja sokeri erillisessä kulhossa vaahdoksi.
2. Sekoita mascarponen joukkoon täytteen amaretto. Sekoita juustoseos keltuaissokerivaahdon joukkoon. Nostele valkuaisvaahto varovasti täytteen sekaan.
3. Kasta keksit kummaltakin puolelta kahviseokseen. Levitä puolet kekseistä vuoan (noin 25 x 20 cm) pohjalle. Levitä täytettä keksien päälle. Lado toinen keksikerros ja päällimäiseksi täyte. Anna tekeytyä jääkaapissa kolme tuntia, mielellään yön yli. Siivilöi pinnalle kaakaojauhetta juuri ennen tarjollepanoa.
Espanjalainen Crema Catalana (annos neljälle)
AINEKSET:
6 keltuaista
200 g sokeria
7 dl maitoa
1 tl kanelia
1 appelsiini
3 rkl maissijauhoa
2 rkl ruskeaa sokeria
VALMISTUS:
1. Erottele keltuaiset kulhoon. Vispaa rakenne rikki. Sekoita sokeri joukkoon ja vispaa niin, että seos hiukan kuohkeentuu.
2. Kuori appelsiini (varo valkoista osaa, jossa on katkeroitu maku). Purista mehu ja poista siemenet. Kiehauta maito, appelsiininkuori ja mehu sekä kaneli kattilassa. Anna hautua kannen alla pari minuuttia. Siivilöi maito. Vatkaa keltuaiset sekaan.
3. Sekoita pieneen kuppiin tilkka maitoa ja maissijauhot. Hämmennä seos kattilaan. Kiehauta vanukas matalalla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Kaada vanukas pieniin tarjoilukuppeihin. Jäähdytä ja laita jääkaappiin.
4. Nosta kupit huoneenlämpöön vähän ennen tarjoilua. Ripottele sokeria päälle ja polta sokeri ruskeaksi vaikka sytkärillä.
Itävaltalainen Sacher-kakku
AINEKSET:
1 dl sokeria
150g voita
100g tummaa suklaata
50 g maitosuklaata
4 kananmunaa
0,5 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl perunajauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 dl korppujauhoja
3 rkl appelsiinimehua
400 g aprikoosihilloa
– Kuorrute:
150g tummaa suklaata
100 g voita
1 tl sokeria
0,5 dl vettä
VALMISTUS:
1. Sulata voi ja vaahdota se sokerin kanssa. Vatkaa joukkoon keltuaiset ja suola.
2. Sulata suklaa mikrossa. Sekoita sulaneeseen suklaaseen puoli desiä voi-keltuaisvaahtoa. Sen jälkeen suklaan ja voi-keltuaisvaahdon voi yhdistää (ilman että seos muuttu rakeiseksi).
3. Sekoita leivin-, vehnä- ja perunajauho ja siivilöi taikinaan. Vaahdota valkuaiset ja pyörittele ne varovasti taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun pöyreään vuokaan. Paista kakkua 140 asteessa tunnin verran.
4. Anna kakun jäähtyä ennenkuin kumoat sen vuuasta. Halkaise ja kostuta kakku appelsiininmehulla. Levitä hilloa väliin sekä ohut kerros kakun päälle.
5. Sulata kuorrutteen suklaa mikrossa. Lisää pehmeä voi, sokeri ja vesi. Sekoita tasaiseksi ja valuta kakun päälle. Tasoittele tasaiseksi, älä unohda reunoja.