Kello lähestyy iltapäiväviittä ja pakkanen tuntuu olemuksessa, kun hyppään Sörnäisissä bussista pois Suvilahden kaasukellojen luona. On aika käydä tutustumassa toimintakeskus Hapessa sijaitsevaan Nuorten ääni -toimitukseen ja osallistua journalismikurssin opiskelijoiden kanssa vierailijoina toimituksen jokaviikkoiseen lehtikokoukseen.
Juttuja Suomen tärkeimpiin medioihin
Hapen neljännessä kerroksessa majaansa pitävä Nuorten ääni -toimitus on osa Helsingin kaupungin nuorisoasiainkeskuksen monipuolista toimintaa. Tarkoituksena on muun muassa lisätä nuorten vaikuttamismahdollisuuksia ja antaa mediakasvatusta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kuka tahansa 12-19-vuotias nuori voi tulla mukaan kahdesti viikossa pidettäviin kokouksiin ja tehdä lehti- ja tv-juttuja Suomen merkittävimpiin medioihin. Nuorten ääni -toimituksen juttuja julkaistaan esimerkiksi Helsingin Sanomissa ja Suomen Kuvalehdessä.
Projektiluontoinen toiminta on jatkunut menestyksekkäästi jo useita vuosia, ja sitä ohjaa vakituisesti kaksi ammattitoimittajaa. Toinen heistä on Piia Matikainen, joka tulee tervehtimään ja ohjaa meidät kokoushuoneeseen. Hänen tehtävänään on auttaa nuoria lehtiin tehtävissä julkaisuissa iltaisin. Piia pyrkii kuitenkin tarvittaessa olemaan taka-alalla eikä esimerkiksi kokoustilanteissa ohjaile keskustelua liikaa.
Kokous-sana kuulostaakin ehkä hieman liian viralliselta kuvaamaan nuorten välitöntä ja leppoisaa ajatustenvaihtoa, jota keskiviikkoiltaisin Hapessa käydään. Esimerkiksi tänä keskiviikkona nuoret istuvat vapaasti tyynyjen ja patjojen keskelle ja napostelevat välipalaa, jota illan tarjoiluista vastuussa olevat nuoret ovat tuoneet tarjolle. Meidät vierailijat otetaan hienosti vastaan, opettajankin toivotaan ottavan rennosti ja tulevan istumaan mukavasti lattiatasolle keskustelupiiriin. Hetken tuntuukin, että siinä nuorten juttuja kuunnellessa voi hyvin tuntea olevansa heidän ikäisensä, reippaat kymmenen vuotta nuorempi kuin nyt. Haikailen, että kunpa silloisella kotipaikkakunnallani olisi ollut tällaista toimintaa.
Raikkaita ja viisaita ajatuksia
Kaksituntinen lehtikokous etenee puheenjohtajavuorossa olevan Okon johdatellessa kokousta eteenpäin. Aluksi esittäydytään ja tutustutaan, onhan paikalla kuitenkin taas muutamia uusia kasvoja. Sitten Oona lukee Suomen Kuvalehdessä julkaistun vanhemmuutta käsittelevän kolumninsa ja siitä keskustellaan demokraattisesti, kaikki saavat puheenvuoron. Pian tehdään niin sanottu mielipidemittari-harjoitus, jonka tarkoituksena on harjoitella oman mielipiteen muodostamista ja perustelua. Tällä kertaa Paula keksii ajankohtaisen kysymyksen ja johtaa keskustelua. Paulan kysymys kuuluu: ”Tuleeko kolmas maailmansota?” Tähän tulenarkaan puheenaiheeseen nuoret ottavat kantaa asettumalla janalle puolesta tai vastaan. Janan keskivaiheellekin voi jäädä, jos ei vielä tiedä, mitä ajattelisi. Rohkeasti voi myös myöntää, jos ei tiedä, mihin kysymyksellä viitataan. Jälleen jokainen saa sanoa mielipiteensä ja avata suunsa. Nuorin keskustelija on kuudesluokkalainen Aleksanteri. On havahduttavaa ja liikuttavaa huomata, kuinka fiksuja ajatuksia nuorilla on ja kuinka upeasti he argumentoivat.
Mielipidemittarin jälkeen pidetään pieni tauko. Loppuaika käytetään lehdissä vuosittain vuodenajoittain toistuvien juttuaiheiden pohtimiseen pienissä ryhmissä. Ryhmät ideoivat, voisiko esimerkiksi jokatalvista lumentuloa tai jokavuotisia ylioppilasjuhlia uutisoida uudella tavalla, voisiko näihin kuluneisiin aiheisiin keksiä jonkin uuden lähestymistavan. Lopuksi ideoista keskutellaan ja ne kirjataan talteen. Jälleen nuorilla on kypsiä ja viisaita mietteitä. He muun muassa ehdottavat, että esimerkiksi tänä keväänä voisi lakkiaisjuhlien lähestyessä perinteisen kuuden laudaturin ylioppilas -jutun sijaan haastatella sellaisia takavuosien ylioppilaita, jotka ovat menestyneet elämässään hyvin ilman huippuarvosanoja. Toinen viisas ehdotus on kirjoittaa juttu kehoonsa tyytyväisestä nuoresta typerän kesäksi bikinikuntoon -jutun tilalle.
Rohkeasti mukaan!
Opettajana en voi kuin vilpittömästi suositella kaikkia toimittajan työstä, vaikuttamisesta ja yhteiskunnallisista asioista kiinnostuneita nuoria jalkautumaan Nuorten ääni -kokouksiin. On sääli, että kaikki pääkaupunkiseudun nuoret eivät varmastikaan ole edes tietoisia näin ainutlaatuisesta ajanviettotavasta.
Tutustu toimintaan osoitteessa http://nuortenaani.blogspot.fi/ tai osallistu rohkeasti kokouksiin maanantaisin ja keskiviikkoisin kello 17-19 toimintakeskus Hapessa (Sörnäisten rantatie 31, Helsinki).