23.11.2024
Otaniemen luonnontiede- ja matikkalukion opiskelijat eli datat kokoontuvat vuosittain databileisiin, mutta mistä tapahtumassa on todella kyse?

Vuosittain järjestettävissä databileissä Otaniemen erityislukion nykyiset opiskelijat, alumnit, LuMa-aineiden opettajat ja kaikki, joilla on tai on ollut D-painotusaine, ovat tervetulleita juhlistamaan datuutta ja datayhteisöä. Tärkeässä osassa ovat myös Olarin lukion MaLu-linjan alumnit – vaikka koulu onkin vaihtanut välissä nimeä ja paikkaa, nykyiset datat kantavat edelleen heidän perintöään ylpeinä.

Kuva: Eelin Pihlaja

Vaikka niin voisi päätellä nimestä, databileissä ei ole kyse bilettämisestä. Juhlan aluksi syödään jotakin pientä ja kuullaan puheita – perinteisesti luvassa ovat ainakin alumnin ja LuMa-erityislukion rehtorin puheenvuorot. Tämän jälkeen päästään varsinaiseen ohjelmaan, johon kuuluu klassikoita ja uusia datojen luovuuden tuotoksia. Legendaarisen derivointikisan lisäksi voidaan nähdä esimerkiksi näytelmiä, videoklippejä ja tietovisoja. Ohjelman tarkka sisältö halutaan kuitenkin pitää datojen omana tietona. Tällä kunnioitetaan datayhteisöä sekä sen perinteitä ja sisäpiirivitsejä. Ilta huipentuu dataleffan ensi-iltaan. Sen voi vapaasti käydä katsomassa Paramaol picturesin Youtube-kanavalta – ja kannattaakin!

Kuva: Eelin Pihlaja

Miten näin suuri, tänä vuonna yli 400 osallistujaa kerännyt tapahtuma, sitten järjestetään? Päävastuu itse juhlasta on toisen vuosikurssin datoilla, jotka suunnittelevat ohjelman ja huolehtivat käytännön järjestelyistä. Tässä mukana ovat myös opettajat, joilla on kokemusta useammista databileistä. Ykkösdatat auttavat joissakin työtehtävissä, esimerkiksi leipomisessa ja koristelussa. Abiturientit puolestaan tekevät dataleffan.

Kuva: Eelin Pihlaja

Se, että voi hengata kavereiden kanssa, oli mun mielestä tosi kivaa.

Elina Ahonen

Entä mitä datat itse ajattelevat databileistä? Haastattelin kahta toisen vuosikurssin opiskelijaa, Elina Ahosta ja Zhanqiu Wangia, heidän kokemuksistaan.

Viimeisimmät databileet olivat sekä Ahosen että Wangin toiset. He olivat mukana tekemässä ohjelmaa, varsinkin tapahtumassa esitettyä näytelmää. Suunnitteluprosessi sujui heidän sanojensa mukaan moitteettomasti. ”Saimme lyhyessä ajassa täydellisesti kaiken tehtyä”, väittää Wang naurahtaen. Mutkia on siis saattanut olla matkassa, mutta he eivät tarkenna asiaa.

Wang kertoo, että hänen mielestään parasta databileissä olivat ohjelma ja alumnien tapaaminen. Ahonen komppaa: ”Minäkin tykkäsin tosi paljon ohjelmasta, ja toki dataleffa oli myös tosi hyvä. Sen lisäksi ihan se, että voi hengata kavereiden kanssa oli mun mielestä tosi kivaa.” Heille erityisen tärkeää tapahtumassa hauskan ohjelman ohella on muiden datojen kanssa vietetty aika.

Ensi vuonna nykyisten toisen vuosikurssin opiskelijoiden tehtävänä on dataleffan tekeminen. Kysyin Ahoselta ja Wangilta, haluaisivatko he olla mukana tekemässä elokuvaa. Ahonen kertoo projektin kiinnostavan häntä, mutta ei tiedä vielä, mitä haluaisi siinä tehdä. Wang toteaa, että tekisi mielellään elokuvaan musiikkia ja odottaa sitä kovasti.

Tänä vuonna databileet olivat yhtä huikeat kuin aina ennenkin, kiitos upean ohjelman ja vielä sitäkin upeamman datayhteisön. Nyt jäämme odottelemaan ensi marraskuuta ja sen mukanaan tuomia juhlia. Sillä välin kannattaa käydä katsomassa uusin dataleffa – siitä saattaa löytää vastauksen mysteeriin, joka askarruttaa monia painotusaineisiin katsomatta.

Tästä pääset katsomaan Datavalan: https://youtu.be/pqXq6MQiKrQ?feature=shared

Artikkelikuva: Eelin Pihlaja

Related Post