,

Charles, Vasa, Minnesota, 2002

Valitsin Suomen valokuvataiteen museon näyttelystä Alec Sothin valokuvan nimeltään Charles, Vasa, Minnesota, 2002, sarjasta Sleeping by the Mississippi. Alec Soth on nykyään yksi kuuluisimmista valokuvaajista maailmassa, ja tämä kyseinen kuva on hänen tunnetuimpiaan. Kuvassa on vanha mies, joka pitelee käsissään kahta pienoislentokonetta kotinsa ulkopuolella. Miehellä on päällään likainen haalari, nahkaiset kengät sekä päässään eräänlainen villamyssy. Valokuvaa katsoessa huomio kiinnittyy erityisesti itse henkilöön, mutta on helppo havaita, että taustalla on metsää sekä puutalo. Tästä voi havaita, että mies asuu yksin keskellä metsää köyhissä olosuhteissa.

Alec Sothin valokuvassa on käytetty useita eri ilmaisukeinoja. Niitä ovat esimerkiksi henkilön ilme, kuvan värimaailma sekä rajaus. Miehen ilme on melko tuima. Tuimuus luo valokuvaan synkkää tunnelmaa. Synkkää tunnelmaa lisäävät yksipuolinen värimaailma sekä pilvinen sää. Lumi tuo kuitenkin kuvaan hieman lisää valoa. Rajaus sen sijaan luo kuvaan arvoituksellisuutta, koska kuvassa ei näy koko ympäristöä. Kuvassa pystyy helposti kiinnittämään huomiota muutamiin yksityiskohtiin, joita ovat talon turkoosi väritys ja taustalla havaittavat romut. Alec Sothin ottama kuva on erittäin hyvälaatuinen, ja se on otettu suoraan mieshenkilön edestä. Tämä kyseinen kuva ei viittaa suoraan mihinkään muuhun teokseen.

Kuvan sanoma on se, että ihminen voi olla tyytyväinen elämäänsä, vaikka asuisi yksin keskellä metsää kehnoissa oloissa. Lisäksi kuva korostaa ihmisten erilaisuutta ja sitä, että ihmisten pitäisi tehdä juuri sitä, mistä he pitävät, eikä vain sitä, mistä saa eniten rahaa. Tämä valokuvan henkilö on rakentanut koko ikänsä pienoislentokoneita, koska hän pitää niistä erityisen paljon.

Tämä Alec Sothin valokuva puhuttelee minua monella tapaa. Se sai esimerkiksi minut tuntemaan itseni kiitolliseksi siitä, että minulla on mahdollisuus juuri tällaiseen normaaliin elämään, jota tällä hetkellä elän: koulutukseen, ravitsevaan ruokaan, kavereihin, harrastuksiin jne. Sillä tämän valokuvan henkilön elämä on varmasti yksinkertaista ja luultavasti myös tylsää. Eli sillä on suuri merkitys, minne päin maailmaa syntyy.

 

Eetu Huunonen 16A