Body Worlds – museo täynnä ihmisen anatomiaa

Uusi näkökulma ihmiseen Body World -museossa.

Body World -museo on maanlaajuinen museo, jossa voi perehtyä ihmisen kehoon, elimistöön ja sairauksiin oikeiden luurankojen ja elimien avulla. Body World -museoita on  muun muassa New Yorkissa, Atlantassa, Las Vegasissa ja Amsterdamissa. 

Body World -museo on oikeiden ihmisten luurangoista ja elimistä tehty näyttely, jossa näytetään oikeassa mittasuhteessa, mitä ihmisen sisältä löytyy. Museossa esiintyvät ihmiset ovat ennen kuolemaansa allekirjoittaneet sopimuksen, jossa heidän ruumistaan ja elimistöään voidaan käyttää hyödyksi ja havainnollistamiseksi museossa.

Museoon ei ole ikärajaa, mutta siellä on osasto, joka on sallittu vain yli 16-vuotiaille. Osastolta näkee, miten siittiöstä muodostuu hiljalleen vauva äidin vatsassa ja mitä tapahtuu ennen vauvan syntymistä. Itse en suosittele menemään k-16-osastolle, sillä siellä on edesmenneitä vauvoja alkaen kahden viikon vanhasta aina 9 kuukautiseen. Ikärajattomassa museossa näkee elimiä, jotka on liotettu, pesty, kuivattu ja kuorrutettu aineilla niin, että ne on pystytty laittamaan näytille.

Museon ideana on havainnollistaa ihmisille, minkälainen on ihmisen ruumis niin terveenä kuin sairaana. Miten ihmisten tulisi elää, jotta he välttyisivät sairauksilta ja miltä elin näyttää, kun se ei ole terve? Esimerkiksi tupakoinnin aiheuttama haitta keuhkoille oli pantu esille ja sen myötä yritetty saada ihmisiä lopettamaan tupakointi. Esillä on myös esimerkkejä rintasyövästä ja leukemiasta. Näistä yleisistä sairauksista näytettiin, miten elin muuttuu sairauden mukana.

Suosittelen museossa käymistä, jos on tilaisuus! Linkeistä löydät lisätietoa museoista ja niiden sijainneista.

http://www.bodiestheexhibition.com/

http://www.bodyworlds.com/en/exhibitions/current_exhibitions.html

Skeittari.

Yksi vastaus artikkeliin “Body Worlds – museo täynnä ihmisen anatomiaa”

  1. Elina Vesanen, koulutiedottaja avatar

    Body Worlds -näyttely tulee ensimmäistä kertaa Suomeen ja tiedekeskus Heurekaan helmikuussa 2013. Näyttely on avoinna 16.2.-22.9.2013, tervetuloa tutustumaan!