Avaruus kämmenellä – Esteri Viitanen kärkikurssilla

Pohjois-Tapiolan lukion opiskelija Esteri Viitanen osallistui Aalto-yliopiston kärkikurssille Tähdet ja avaruus. Kurssilla hänen lopputyönsä oli pienoissatelliitin rakentaminen.

Hei Esteri!  Mitä kurssilla käsiteltiin?

Kurssi koostui monista eri luennoista, joissa käsiteltiin avaruustieteitä  ja satelliitteja. Työskentelimme paljon laboratorioissa, teimme kokeita ja kävimme tutustumassa mielenkiintoisiin paikkoihin. Satelliittien rakentamista  tutkimme  Suomen ilmatieteen laitoksella, jossa opin paljon uutta. Kurssin viimeisellä oppitunnilla lähdimme Kirkkonummella sijaitsevaan Helsingin yliopiston observatorioon, jossa saimme osallistua eriaiheisille luennoille, laskea planeettojen liikkeitä ja tutkia aurinkoa.

Mikä innosti lähtemään kurssille?

Lähinnä oma kiinnostus kyseistä aihetta kohtaan.

Liittyykö tämä kaikki tulevaisuuteesi? Mikä on unelma-ammattisi?

Totta kai liittyy! Unelma-ammattini on aina ollut lääkäri ja tulee aina olemaan  varmaan siksi, että olen itse viettänyt sairaaloissa paljon aikaa ja se on jonkinlainen osa elämää. Suunnitelmissa olisi hakea myöhemmin Aalto-yliopiston avaruustieteisiin.

Mikä juuri avaruudessa kiehtoo sinua?

Hitsit, tämä on vaikea… Varmaan se, että tämä kaikkeus on alkanut ei mistään, mutta sitten yhtäkkiä avaruudessa tapahtuu supernova-räjähdyksiä ja kvasaareita (=planeettakunta, jonka keskellä on auringon sijasta musta aukko). Myös avaruuden menneisyys on mielenkiintoinen: avaruuden säteily jatkuu aina, mistä on voitu päätellä alkuräjähdys. Paljon uusia läpimurtoja on vielä tulossa.

Kadutko kurssista mitään? Onko plussia tai miinuksia?

En tosiaankaa kadu! Kaikki oli pelkkää plussaa!