,

Apua – koeviikko!

Koeviikko tuntuu aina lähestyvän pelottavan huomaamattomasti. Vastahan ne vanhat koepaperit palautettiin! Nyt pitäisi taas aloittaa kertaaminen ja mahdoton lukeminen. Illat kuluvat tuskaisissa tunnelmissa ja stressi tuntuu mahdottomalta. Kylmä hiki sekoittuu tuskan kyyneliin, kun edessä olisi satoja sivuja luettavaa.

Mutta jos haluaisikin välttää kaiken tämän ja selvitä koeviikosta kunnialla, ilman turhaa stressiä? Yksinkertaisin keino olisi se, mitä opettajat jaksavat aina jakson alussa kuuluttaa. Opiskelu kannattaa jaksottaa koko jakson ajalle, jottei koeviikolla enää kuluisi aikaa uuden oppimiseen. Mutta jos nyt ollaan rehellisiä, harva meistä tekee näin. Jostakin kumman syystä tämä koko jakson aikainen kertaus ei vain tule ikinä onnistumaan. Jos on niin kuin minä ja jättää lukemisen aina viime hetkiin, kannattaa miettiä parempia keinoja selvitä näistä päivistä.

Perusohje on, ettei lukemista kannata jättää viimeiselle viikolle. Tämä pitää täysin paikkaansa. Pääsee itse paljon helpommalla, jos ajoittaa lukemisen hiljalleen jo koeviikkoa edeltävälle viikolle. Kun lukemisen aloittaa ajoissa, siihen ei tarvitse käyttää koko päivää. Kannattaa myös merkitä ylös, kuinka paljon mitäkin ainetta minäkin päivänä lukee. Itse suosittelen lukemisaikataulun tekemistä. Jokainen tietää itse, mitkä aineet tuottavat ongelmia, ja niiden lukemiseen kannattaa jättäää enemmän aikaa. Myös kannattaa katsoa, milloin mikäkin koe on, ja aloittaa lukeminen ensimmäisestä kokeesta. Aikataulu estää lukemisesta lintsaamista, kun tietää tarkalleen juuri mitä tekee. Työtaakka ei myöskään tunnu täysin mahdottomalta. kun se on ripoteltu usealle eri päivälle.

Hyvillä elämäntavoilla selviää pitkälle

Itse koeviikolla päiviä helpottavat perinteiset hyvät elämäntavat. On syytä mennä aikaisin nukkumaan, jottei kaikki vaivalla kerrattu tieto katoa väsymyksen mukana. Moni saattaa kerrata usein pikkutunneille asti ja saapua kokeeseen muutaman tunnin yöunilla.

Sokerista saadulla energialla on karvas loppu, eli väsymys.

Tässä ei ole mitään järkeä, koska aivot sisäistävät tietoa juuri unen aikana. Eikä lukemisesta muutenkaan tule mitään väsyneenä. Tällaiseen tilanteeseen ei tietenkään joudu, jos on aloittanut lukemisen jo edellisellä viikolla. Oikein syöminenkin auttaa jaksamaan. Kokoaikainen napostelu saattaa tuntua hyvältä lukemisen innoittajana, mutta pidemmän päälle sekin vain väsyttää. Sokerista saadulla energialla on karvas loppu, eli väsymys. Jos kuitenkin tuntuu, että tarvitsisi jotain extraa, niin hedelmät ja myslipatukat ovat hyvä korvike karkeille ja sipseille.

Kaikenkaikkiaan tärkeintä on oikea asenne. Liiallinen stressaaminen on turhaa. Pitää muistaa, että kyseessä on vain yksi koe, ja edessä on samanlaisia vielä monia. Loppupeleissä on elämässä paljon tärkeämpiäkin asioita kuin koeviikko.

koulukirjoja