, ,

Aamupalan vaikutus opiskeluun

Aamupalan syöminen vaikuttaa opiskeluun ja koko päivään

Herään herätyskelloon. Ärsyttävää, väsyttää ja taas pitää herätä aikaisin. Aamutoimien jälkeen menen jääkaapille. Vieläkin kuin koomassa ollessani avaan oven ja katson. Hyi. Ei tee mitään mieli. Oksettaa, väsyttää, ei ole nälkä. Miksi syödä aamupalaa? Eihän kukaan pakota tekemään niin? Miksi meidän täytyy edes syödä aamupalaa? Laitan oven takaisin kiinni ja teen lähtöä kohti bussipysäkkiä.

Tunnetusti aamupala on päivän tärkein ateria. Se käynnistää meidät uuteen päivään ja antaa tarvittavia vitamiineja ja ravintoaineita. Aamupala antaa energiaa koko päiväksi ja pitää kehon ja mielen liikkeessä. Toki aamupalan lisäksi täytyy muistaa monipuolinen ruokavalio ja säännöllinen syöminen.  Tutkimuksissa kerrotaan, että aamupalan unohtaminen johtaa mielitekoihin ja usein sorrutaan kaloripitoisiin välipaloihin tai raskaaseen ateriaan. Useimmissa tutkimuksissa todistetaan myös, että koululaiset/opiskelijat, jotka jättävät aamupalan välistä, saavat vähemmän aikaiseksi kuin aamupalan syöneet.

Omaa kokemusta toisella toimittajalla aamupalan skippaamisesta on. ”Yläasteella jätin miltein joka päivä aamupalan välistä, mikä johti koulussa keskittymisen herpaantumiseen ja pienistä asioista ärtymiseen”, kommentoi Sonja Koskenala, joka on toinen tämän artikkelin toimittajista.  Minny Meriläinen puolestaan muistelee omia kokemuksiaan aamupalan syömättä jättämisestä: ”Seitsemännellä luokalla liikuntatuntimme olivat aamuisin. Aamupalan jättäminen vaikutti huomattavasti motivaatioon ja sen myötä myös liikuntatuloksiin.”

Halusimme itse kokeilla, mitä hyötyä on aamupalasta, ja miten vaikuttaa toimintaamme, tunteisiimme ja käyttäytymiseemme, jos jätämme sen väliin. Teimme havaintoja samalla tunnilla, klo. 8.15 alkaen, aina kouluruokailuun asti.

Näin siinä kävi

Keskiviikko 19.3.2014 klo 8.15

Minny kertoo omasta näkökulmastaan: ”Jätin aamupalan väliin. Väsytti todella paljon ja ruotsi ei innostanut sillä hetkellä. Tavallaan ei ollut nälkä, mutta silti oli voimaton olo. Sonja vaikutti aamusta pirteämmältä ja jaksoi opiskella aktiivisemmin kuin minä. Sonja hymyili aika paljon, kun taas itselläni naama oli peruslukemilla ja vähän nyrpeä.”

Sonja kertoo omasta näkökulmastaan: ”Minny oli todella väsyneen oloinen, ja ruotsin opiskelu ei innostanut. Hän ei valittanut nälkää, mutta kasvoista näki, että hän on ruokaa vailla. Tunsin itseni pirteäksi ja iloiseksi, koska olin syönyt aamupalan. Ruotsin opiskelu lähti käyntiin nopeasti ja aktiivisesti.”

Voimme siis todeta, että aamupala tosiaan antaa meille virtaa koko päiväksi ja sen poisjättäminen ei anna meille lainkaan etuja. Mediassa on huudeltu aamupalan tärkeydestä jo vuosikymmenet, mutta sen todellisen merkityksen tajuaa todella vasta, kun itse kokeilee samaa kuin me toimittajat. Aamupala vie aamusta vain 15 minuuttia, mutta antaa virtaa moneksi tunniksi. Hyödyllistä, eikö vain? Kannattaa siis jaksaa nousta ylös ja haukata jotakin aamulla, niin saadaan vatsa käyntiin ja päivä alkaa hyvin.