Kouluruoasta herää paljon mielipiteitä. Yleensä valitetaan sen mausta, mauttomuudesta tai sen loppumisesta kesken, mutta harvoin ehdotetaan mitään sen parantamiseksi.
Ensimmäinen merkittävä muutos voisi olla aamupalamahdollisuus. Aamupala on päivän tärkein ateria ja monen tutkimuksen mukaan se vaikuttaa suuresti muun muassa keskittymiskykyyn, oppimiseen ja mielialaan.
Monet tulevat kaukaa kouluun julkisilla ajoneuvoilla. Nämä oppilaat syövät aamupalan noin 6.30–7.15 ja saavat ruokaa vasta 12 aikaan, jolloin aamupalasta on ehtinyt kulua reilut viisi tuntia. Tämä on hyvin pitkä aika olla ilman ruokaa. Myös myöhästymisen uhatessa oppilas jättää usein juuri aamupalan väliin aikaa säästääkseen. Oppilailla on kova nälkä pitkän aamupäivän jälkeen ja tämä voi jopa olla osasyy ruuan loppumiseen.
Toivon, että aamupalaa olisi tarjolla 7.30–8.10, jolloin se ei vaikuttaisi koulupäivän pituuteen, mutta myös kaukaa tulevat ehtisivät koululle sen syömään. Ruokavalikoima voisi vaihdella päivittäin. Tarjolla voisi olla esimerkiksi puuroa, leipää, jogurttia ja hedelmiä ja juomana kahvia, teetä ja kaakaota.
Aamupalalla voisi olla tarjolla esimerkiksi puuroa.
Aamupala voisi olla maksullinen. Aamupalan ostoon sitouduttaisiin edellisenä päivänä, eli ruoka maksettaisiin etukäteen. Tällä voitaisiin minimoida ruoan menemistä hukkaan.
Koeviikolla kokeiden kertaustunnit voisivat olla samana päivänä kuin itse koe ja silloin kertaustunnilla voisi nauttia koulun tarjoamaa aamupalaa. Koe voisi alkaa noin klo 10.00 ja aamupalaa saisi 9.00 paikkeilla. Koeviikoilla aamupala voisi mahdollisesti olla ilmainen.
Koulun lounas voisi olla vaihtelevampi. Usein jo viimeisellä oppitunnilla on uudelleen nälkä, vaikka olisikin syönyt kunnolla lounaalla. Kouluruokia pyöritetään samalla kaavalla koko ajan. Tietyt ruoat ovat melkein joka toinen viikko tarjolla. Myös tarjolla olevat lisukkeet voisivat olla monipuolisempia; esimerkiksi joka päivä voisi olla jokin hedelmä ja muutakin leipää kuin näkkäriä. Myös salaattiin voitaisiin panostaa hiukan enemmän. Tällä hetkellä salaattina on usein esimerkiksi vain lantturaastetta. Salaateissakin tulisi olla vaihtoehtoja.
Lounaalla salaateissa tulisi olla vaihtoehtoja.
Toinen tärkeä muutos olisi varmistaa, että kaikki saisivat ruokaa ajallaan. Usein käy niin, että ruoka loppuu kesken ja monet nälkäiset oppilaat joutuvat odottamaan jopa kymmeniä minuutteja, että ruokaa saadaan tehtyä lisää tai haettua lähikoululta. Muutaman kerran osa on myöhästynyt tunnilta, sillä ruoka saapui niin myöhään, ettei sitä ollut mahdollista ehtiä syömään tarpeeksi nopeasti.
Tähän ongelmaan voisi auttaa ruokailun hajauttaminen vielä lisää sekä usein loppuvien ruokien tarkkailu. Jos vaikka 6-12 kuukauden ajan tarkkailtaisiin, milloin, miksi ja mikä ruoka loppuu, osattaisiin varautua paremmin. Tällöin usein loppuvia ruokia osattaisiin varata enemmän.
Heidi Aarnio
Ira Huumonen
Siri Jonson