Hei ysiluokkalainen! Yhteishaku on jo alkanut, mutta tiedätkö minne hakea? Oletko kiinnostunut Otaniemen lukiosta? Onko tavoitteenasi päästä teatterin ja median linjalle vai kiinnostaisiko kenties luonnontieteet enemmän? Haluaisitko tietää lisää meidän mahtavasta lukiostamme? Haastattelimme kolmea Otaniemen lukion ensimmäisen vuosikurssin opiskelijaa yleislinjalta, teatteri- ja medialinjalta sekä matematiikka- ja luonnontiedelukiosta. Lue alta heidän ainutlaatuiset kokemuksensa!
Anna, yleislinja
Miksi hait Otaniemen lukioon? Mikä kiinnosti erityisesti?
Hain koska mielestäni tämä oli todella monipuolinen lukio. Meillä on teatteri- ja medialinja, joiden valinnaisia voi ottaa. Täällä on myös hyvää opetusta luonnontiedeaineissa ja paljon mielenkiintoisia kursseja myös monista muista aineista, jotka myöskin kiinnostivat minua. Lisäksi tutoreiden esittely oli mielestäni todella hyvä ja tuli sellainen fiilis, että tämä on oikeasti hyvä paikka. Täällä on myös tosi hienot tilat, mikä on tosi iso plussa.
Kertoisitko joitan kokemuksia liittyen esimerkiksi kursseihin?
Minulla on nyt jo ollut sellainen Hyvinkurssi, joka on psygologian ja liikunan yhteiskurssi. Siinä kävimme ilmajoogaamassa ja koeviikon tunnilla teimme yhdessä ruokaa. Se oli minusta todella kiva vallinnainen, ja siitä sai hyvää tietoa samalla kun sai tutustua uusiin ihmisiin.
Otaniemen lukiossa on täällä Espoossa suhteellisen korkea keskiarvo. Joku voisi ehkä ajatella, että täällä ollaan aina nenä kiinni kirjassa. Kerro vähän siitä, minkälaista porukkaa täällä oikeasti on.
Minun mielestäni täällä on kyllä ihan laidasta laitaan ihmisiä. Täällä on sellaisia, jotka ovat kiinnostuneita opiskelusta oikeasti todella paljon. Samalla on myös heitä, jotka ovat kiinnostuneita teatterimaailmasta enemmän. Täällä on myös sellaisia, jotka ovat tulleet tänne vain sen takia, että heidän mielestään tämä on hyvä lukio, eivätkä välttämättä ole niin opiskelukeskeisiä. Vaikka tietenkin kaikilla on ollut hyvä keskiarvo, on täällä kyllä ihmisiä, joita kiinnostaa todella paljon muutkin asiat elämässä. Olen esimerkiksi aika paljon törmännyt myös urheilijoihin. Täällä Otiksessa on siis todella monipuoolisesti kaikenlaisia ihmisiä ja ihan varmasti kuka tahansa saa täällä kaverin. Ehkä täällä huomaa myös sen, että voi olla todella helposti kavereita hyvinkin erilaisten ihmisten kanssa kuin minkälainen itse on. Tämäkin on avartanut omia käsityksiäni todella paljon. Mainittakoon myös se, että täälläkin kyllä järjestetään paljon bileitä, eli siitä ei tarvitse huolehtia.
Suosittelisitko Otista ysiluokkalaiselle?
Kyllä suosittelisin Otaniemen lukiota, varsinkin jos ei ole vielä ihan varma siitä, mitä haluaa, koska täällä on paljon vaihtoehtoja. Varsinkin jos on sosiaalinen ihminen kuten minä, ja tykkää tutustua todella paljon uusiin ihmisiin ja olla ihmisten kanssa, niin täältä ei ainakaan lopu ihmiset kesken koskaan. Isosta lukiosta ei kannata myöskään huolestua, koska täällä kaikki pääsevät hyvin mukaan lukion yhteishenkeen. Meillä on ihania tutoreita, jotka järjestävät ohjelmaa ja kaikki opettajatkin ottavat kaikki huomioon. Suosittelen siis todellakin.
Kerro vielä yksi asia, mistä pidät eniten Otiksesta.
Tämä on kyllä aika vaikea kysymys. Lukio on ainakin helpon matkan matkan päässä, mikä on aika iso plussa, koska tänne pääsee metrolla ihan suoraan ja monella muillakin tavalla. Ehkä minun on kuitenkin pakko sanoa, että ihmiset. Täällä on niin huikeita tyyppejä ja opettajia, sekä muita lukiolaisia, jotka juuri muodostavat sen hyvän fiiliksen. Pystyt käytävällä kehumaan jonkun toisen vaatetta, jos se on hieno. Se parantaa niin paljon sitä opiskelufiilistä, kun on hyviä ihmisiä ympärillä. Yksi iso plussa on myös ne koulukohtaiset valinnaiset, joita on tosi paljon. Joskus on todella vaikeaa edes päättää, mitä haluaa, koska niitä on niin paljon.
Peppi, teatteri- ja medialinja (lyhyesti TeMe-linja)
Ensiksi kerro vähän siitä, että mikä on TeMe-linja ja mitä erityistä siellä tehdään?
“TeMe-linja” on teatterin ja median linja. Meillä on normaalin koulun lisäksi vähintään kymmenen ylimääräistä media- ja teatterikurssia. Meillä on ykkösellä improkeikka ja kakkosella iso produktio. Lisäksi voi tehdä erilaisia mediatöitä, teatteri- ja mediadiplomeita sekä tanssidiplomeita, jotka ovat avoimia myös yleislinjalaisille.
Peppi, mikä sai sinut hakemaan tänne ja mikä kiinnosti sinua eniten?
Halusin alun perinkin tänne kouluun ja minua kiinnosti myös todella paljon teatteri- ja elokuvateollisuus sekä media. Mietin myös muita ilmaisutaitolukioita, mutta huomasin tämän linjan, joka oli mielestäni todella hyvä.
Mitä odotuksia sulla on ollut Otaniemen lukiosta ja TeMe-linjasta ja miten ne ovat täyttyneet? Onko tullut yllätyksiä?
Kuulin, että täällä on todella hyvä yhteishenki ja sitä odotin. Se on kyllä ihan todellakin täyttynyt, varsinkin luokassa ja kaikkien temejen (teatteri- ja medialinjalaiset) kesken on todella hyvä yhteishenki. Yleisesti Otaniemessä on todella hyvät opettajat. Luokat ja tilat ovat myös todella monipuolisia ja mukavia. Temeltä odotin kaikkea hauskanpitoa ja monipuolisia kursseja ja sitä, että pääsee toteuttamaan ja ilmaisemaan itseään. Nämä ovat kyllä todella hyvin toteutuneet.
Onko niin, että tänne TeMe-linjalle pääsee pääsykokeen kautta? Miten se siis toimii ja minkälainen tämä pääsykoe on?
Siinä on pari osaa. Ensiksi tarvitaan kaksi harrastuslausuntoa, joista toisen voi halutessaan korvata medianäytetyöllä, kuten videoidulla teatteriesityksellä tai lyhytelokuvalla. Sitten on oma kirjallinen hakemus siitä, miksi sinut pitäisi valita. Nämä osat ovat yhteishaun yhteydessä. Keväällä on vielä kaikille hakijoille haastattelut ja ryhmätehtävä, jotka tehdään koululla.
Onko sinulla vinkkejä yhdeksäsluokkalaisille hakijoille?
Antaisin vain sen, että ole oma itsesi ja näytä rohkeasti oma osaamisesi. Muistan, että itsekin stressasin hakua todella paljon, mutta pääsykoetilanne itsessään on todella hauska eikä kannata jännittää. Panosta siihen, että tulet hyvällä mielellä ja motivoituneena tänne, niin sillä pääsee jo pitkälle. Nauti keväästä äläkä stressaa liikaa!
Minkälaisia tyyppejä täällä TeMellä on?
Kaikki ovat todella omia itsejään. Täällä on siis todella moneen lähtöön ihmisiä. Meitä kaikkia yhdistää se, että me olemme kiinnostuneita ilmaisullisista asioista, teatterista ja mediasta. Kaikki ovat todella ystävällisiä, mukavia ja heittäytyväisiä. Kaikki moikkaavat toisiaan ja on hyvänhenkisiä ihmisiä.
Minkälaisille ihmisille suosittelisit TeMe-linjaa?
Suosittelisin TeMe-linjaa sellaisille, jotka haluavat ilmaista itseään ja näyttää osaamistaan ja kehittää myös osaamistaan. TeMelle ei todellakaan tarvitse tulla niin, että on käynyt jo kaikki maailman teatteriasiat ja kuvannut monta elokuvaa. Riittää, että on valmis ja innokas oppimaan sekä tekemään kaikkea itselle mieluisaa. Täältä löytää myös samanhenkisiä ihmisiä ja tutustuu tosi paljon ihmisiin tietenkin oman luokan sisällä, mutta myös muilta vuosiluokilta. Ainakin meidän luokassa me olemme kaikki ihan parhaita kavereita, mikä on todella kivaa.
Kerro vielä paras muistosi Otaniemen lukiolta!
Vispikset kyllä, se oli paras.
Louna, matematiikka- ja luonnontiedelukio (lyhyesti datalinja)
Kerro ensiksi, mikä datalinja oikein on ja mitä erityistä siihen liittyy?
Se on erikoislinja, jolla saa valita pari ainetta, joihin keskittyy ja joita painottaa. Niissä aineissa pysyy sama ryhmä koko näiden kolmen vuoden ajan ja pääsee syvällisemmin käymään kaikkia aiheita.
Mitä muita etuja datalinjalla on?
Datat (lempinimi datalinjan opiskelijoille) pääsevät huojentamaan. Tämä tarkoittaa sitä, että halutessa jonkun verran pakollisia kursseja voi jättää käymättä. Niiden tilalla käyt enemmän painotusaineeseesi liittyviä kursseja, esimerkiksi matematiikkaa tai biologiaa. Meillä on myös paljon hauskoja kursseja, joihin muut eivät pääse. Esimerkiksi fysiikan opiskelijat pääsevät CERNiin, jossa on hiukkaskiihdytin, mikä on minun mielestäni ihan sika siistiä! Meillä on myös kaikkien datojen yhteinen Science-kurssi, jossa me tänä vuonna menemme Hyytiälän metsäasemalle.
Mikä ihmeen painotusaine? Vinkkejä valitsemiseen?
Kun saat tietää, että pääsit tänne, saat valita kaksi tai kolme painotusainetta. Niissä sinulla on ryhmä, jossa kaikki muutkin ovat valinneet saman painotusaineen. He ovat kiinnostuneet siitä samasta aiheesta ja ovat motivoituneita sitä opiskelemaan. Siksi esimerkiksi kaikkien ryhmätöiden tekeminen on hauskaa, koska ei tarvitse olla itse se, joka tekee kaiken. Ryhmän kanssa vietätte koko lukion kolme vuotta ja teillä on aina sitä painotusainetta yhdessä. Sama opettaja myös pysyy, koska muuten se vaihtuisi koko ajan.
Miksi sinä Louna hait datalinjalle? Mikä kiinnosti sinua eniten?
Olin todella kiinnostunut matematiikasta ja fysiikasta. Olin myös yläkoulussa luma-luokalla, joten ajattelin, että olisi kiva olla lisää samanhenkisten ihmisten kanssa.
Mitä odotit Otaniemen lukiolta ja datalinjalta? Onko nämä odotukset tulleet toteen?
Ensiksi ajattelin, että täällä on paljon hauskoja ihmisiä, joihin voi tutustua. Tämä paikka on kyllä ylittänyt minun odotukseni, koska täällä on ihan sikana kivoja ihmisiä, joilla on samoja mielenkiinnon kohteita. Kaikki täällä eivät ole “superhikkejä”, vaikka joku saattaisi luulla niin. Lähinnä niin, että kaikkia kiinnostaa samat asiat ja pääsee olemaan vapaammin oma itsensä. Sen lisäksi ajattelin, että painotusaineissa päästään sellaiselle tasolle, jolla asiat alkavat kiinnostaa minua todella paljon. Sekin on myös ihan täyttynyt. Odotin myös databileitä, jotka olivat ihan mahtavat. Ne ovat juhlat, joissa kaikki nykyiset ja vanhat datat kokoontuvat joka vuosi ja siellä on kaikkea todella hauskaa ohjelmaa.
Datalinjalle pääsee pääsykokeen kautta. Minkälainen se on, ja mitä vinkkejä sinulla on siihen?
Se, miten pääsee datalinjalle, tulee kahdesta asiasta: painotetusta keskiarvosta sekä pääsykokeesta, joka koostuu kolmesta eri osasta. Yksi niistä on monivalinta, jossa on kysymyksiä kaikista aineista, eli matematiikasta, fysiikasta, kemiasta ja biologiasta. Ne kysymykset ovat perustasoa ja niistä kyllä selviää. Sen jälkeen on vähän vaikeampi monivalinta, jossa voit tehdä tehtäviä kahdesta aineesta. Tehtävissä valitsemasi aineet eivät kuitenkaan vaikuta tuleviin painotusainesiisi. Kannattaa siis valita aineita, joissa itse on hyvä. Sen jälkeen on vielä sanallisia tehtäviä (valitaan kaksi ainetta neljästä), joissa pitää esimerkiksi laskea joitain laskuja ja näyttää, miten olet laskenut sen. Biologiassa esimerkiksi oli luetun ymmärtäminen. Kokeeseen kannattaa lukea ainakin niitä aineita, joista aikoo tehdä tehtäviä. Se matematiikka on enemmän ongelmanratkaisumatematiikkaa, joten siihen ei välttämättä tarvitse yhtä paljon lukea. Pitää vain katsoa, että muistaa kaikki perusasiat, joita on käyty esimerkiksi seiskaluokalla. Kannattaa myös ottaa eväitä pääsykokeeseen!
Minkälaisille tyypeille suosittelisit datalinjaa?
Suosittelen tätä kaikille, jotka ovat kiinnostuneita luonnontiedeaineista. Ei ole pakko tietenkään tykätä kaikista neljästä aineesta. Jos miettii, että ei pääse pääsykokeesta läpi tai jotain, niin ei kannata stressata. Kannattaa silti mennä yrittämään, ja kyllä minä uskon teihin. Suurin osa ajattelee, ettei pääse, mutta pääsee lopulta kuitenkin.
Yksi asia, mikä on ollut parasta täällä Otaniemen lukiossa?
Tämä on todella vaikea kysymys, mutta varmaan kaikki ihmiset täällä ja kaikki kaverit, joita olen löytänyt. Meillä on myös todella kivoja tapahtumia, joita meidän ihanat tutorit järjestävät.
Lähteet:
Haastattelut