Aaron Heino – Omaperäinen Off Topic

Always Working (2018)  ja A Natural Feature (2018)

Aaron Heinon näyttely Off Topic koostuu patsaista ja maalauksista. Näyttelyn nimi Off Topic viittaa Heinon tapaan yhdistellä asioita omintakeisesti. Näyttely on esillä WeeGeen EMMAssa. 

Taiteilijan mukaan kivi luo kuvan pysyvyydestä. Hän leikkii tällä ajatuksella patsaissaan. Patsas Always Working (2018) on valmistettu valkoisesta kivestä. Kiven muoto on epäsäännöllinen, ja se on vailla teräviä kulmia. Patsaasta syntyy samanlainen kuva riippumatta näkökulmasta. Se on suurikokoinen, joten voi kävellä sen ympärillä  ja nähdä kaikki yksityiskohdat. Valkoiseen patsaaseen on lisätty kirkkaan pinkki pilli, joka on tehty eri materiaalista. Se näyttää aivan muovilta.

Patsaan pyöreistä ja epäsäännöllisistä muodoista syntyy kuva häviämättömyydestä, särkymättömyydestä ja jopa seksuaalisuudesta. Riippumatta näkökulmasta patsas on mielenkiintoinen ja loputon. Sen valkoinen väri luo vaikutelman puhtaudesta, viattomuudesta ja minimalistisuudesta. Valkoiseen patsaaseen lisätty pinkki pilli rikkoo väriharmonian. Pinkki väri nähdään usein keinotekoisena: syntyy mielikuva epäaitoudesta ja teollisesta tuotannosta. Valkoinen väri muistuttaa elämän teeskentelemättömyydestä ja kauneudesta. Ristiriita värien välillä taas näyttää, ettei meillä ole aitoutta. 

Heino on käyttänyt materiaaleja luovasti ja omaperäisesti. Kivestä valmistettu patsas tuntuu raa’alta ja luonnolliselta. Patsas symboloi elämän aitoutta, ja sen materiaali korreloi tämän havainnon kanssa. Patsaaseen lisätty pinkki pilli symboloi ympäristöhuolia ja teollisuutta. Pillit ovat olleet keskeisenä osana ilmastonmuutoksen esittelyssä. Kertakäyttöpillit lisäävät turhaa saastetta meriin. Valkoisessa patsaassa näkyvä simpukka tuo tämän havainnon yhteen. Tämä yhdistää kiven merielämään. 

Patsaassa oleva pilli näyttää lävistävän patsaan. Tämä voi symboloida tappamista tai kuolemaa. Aikaisemman havainnon mukaan kivi symboloi myös merielämää. Jos tähän otetaan mukaan pilli, joka lävistää patsaan, voidaan sanoa pillin tai muovin ikään kuin tappavan merielämän. Tämä viittaa muovisaasteeseen merissä. 

Jos katsotaan havaintoja abstraktimmasta näkökulmasta, voidaan kuvitella tämän symboloivan, miten materialistisuus saastuttaa ihmisten alkuperäisen tavan elää.  Ihminen itse on aiheuttanut ongelman. 

Jos tarkastelee valaistusta patsaan ympärillä, huomaa sen olevan erittäin paljastava. Valo loistaa tasaisesti kaikkialle ympäri patsasta. Tämä symboloi sitä, että maailman orgaaniset aineet ovat ihmisten ulottuvilla. Ihmiset voivat käyttää maapallon uusiutumattomia luonnonvaroja omaksi huvikseen. He hyödyntävät  jatkuvasti maailman luonnonvaroja seurauksista huolimatta.

Aaron Heinon maalaus A Natural Feature  (2018) esittää räjähtävää keltaista palloa. Palloa ei ole maalattu tasaisesti, vaan värit näyttävät ikään kuin roiskuvan pois siitä. Siitä on leikattu kaksi palaa pois, mikä paljastaa sisältä tulevan mustan värin. Maalauksen tausta on vaaleansininen. Huomio kohdistuu palloon, joka näyttää räjähtävän.

Pallo esittää maapalloa, joka on ulkoapäin katsottuna keltainen. Keltainen on usein nähty elämän, ilon ja onnen värinä. Se kuvastaa elämää maapallolla, mutta se on ristiriidassa sisältä tulevan tumman värin kanssa. Musta väri kuvastaa kuolemaa ja mätänemistä. Sisältä tuleva tumma aine muistuttaa teollisuudesta ja vihjaa luonnon saastumiseen ja ilmastonmuutokseen. Heinon teokset käsittelevät rajaa materialistisuuden ja elivoiman välillä, ja ristiriidasta voisi päätellä, että materialistisuus on huonoksi meille.

Heinon näyttelyn pääteesi on se, että materialistisuus pilaa meidän elämämme ja lopulta myös maapallon. Emme ymmärrä emmekä huomaa, että välinpitämättömyys henkisistä arvoista tuhoaa elämän aitouden ja harmonian.

 

Sissi Wilén

Posted by Sissi Wilen